Brīvprātīgo atziņa: Par dalību pasākumā “Ģimeņu salidojums 2022”

2022. gada 6. augustā tika svinēts “Ģimeņu salidojums 2022,” kurā satikšanās prieku svinēja ģimenes, bērnu paliatīvās aprūpes biedrības komanda, brīvprātīgie un atbalstītāji. Pēc pasākuma brīvprātīgajam Ivaram Juškēvičam jautājām un viņš atbildēja:

Kas jūs mudināja pieteikties brīvprātīgajam darbam šajā pasākumā?

Pamudināja vēlme būt noderīgam un dot atpakaļ sabiedrībā, dot ieguldījumu, palīdzot radīt svētkus bērniem un viņu vecākiem, kuri ikdienā saskaras ar daudz lielākiem izaicinājumiem, pārdzīvojumiem un pienākumiem, nekā citi cilvēki. Arī ļaut saviem bērniem piedzīvot un redzēt, ka visiem bērniem nav dzīvē paveicies, veicinot aizdomāties, cik patiesībā ir jābūt pateicīgiem par vienkāršām ikdienas lietām – tai skaitā veselību.

Kādi bija spilgtākie notikumi, emocijas?

Aizkustinājumu radīja vecāku apņemšanās, neatlaidība un ziedošanās, lai bērniem, kuriem, tā arī neizdosies izārstēties vai nodzīvot ilgus gadus, būtu iespējami labāki apstākļi un dzīve. Tāpat arī personāla misijas apziņa un izvēlētais ceļš – palīdzēt un būt klāt, prast atbildēt uz vecāku un bērnu lielajiem jautājumiem. Protams, brīžiem bija arī skumjas par to, ko bērni paši sev nevar – noslaucīt muti, vai aizdoties uz tualeti ( kas mums daudziem ir pašsaprotamas lietas) , par to, ka ir lietas, ko šie bērni nespēs izbaudīt šajā dzīvē.

Vai un kāpēc šī pieredze bija vērtīga jums un varētu būt ikvienam?

Tas, ko ir pieminējuši stoicisma filozofijas piekritēji: mums ir vēlams ikdienā izbaudīt dzīves apstākļus ārpus komforta zonas: vienkāršāku ēdienu, badošanos, aukstumu un daudzas citas lietas, kas mūs norūda un sagatavo iespējamiem dzīves pavērsieniem, kas ar katru var gadīties. Šī pieredze man bija ļoti noderīga, kā iespēja ieraudzīt citu realitāti un dzīvi, sajust pateicību par to, kas mums jau ir, vēlmi palīdzēt un darīt patiesi nozīmīgu darbu. Manuprāt, šāds brīvprātīgo darbs būtu ļoti noderīgs katram “ iestigušajam” mūsdienu patērētāju kultūras cilvēkam, lai ieraudzītu arī citu dzīves realitāti – bez uzskaistinātiem foniem, sociālo tīklu laikiem, reklāmas pārdodošajiem tekstiem, lielveikalu izpārdošanām. Šis ir solis, kā mēs katrs nonākam dziļākā kontaktā paši ar sevi, un saviem jautājumiem, “norūdāmies” dzīves situācijām ārpus komforta zonas un audzējam savu Cilvēcību.